Tvarohové zákusky

11.06.2014 10:48

1.Tvarohový koláč s jahodami

 

Suroviny na 10 porcií: 

  •   200 g hladká múka
  •   štipka soli
  •   1 KL kypriaci prášok do pečiva
  •   80 g práškový cukor
  •   120 g maslo
  •   2 ks vajce
  •   300 g tvaroh
Čas prípravy 20-40 minút
 
 
Postup:
 
  •       1. Múku zmiešame so soľou, kypriacim práškom a práškovým cukrom. Pridáme na kocky nakrájané maslo, dva žĺtky a vymiešame riedke cesto. Formu na pečenie vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Vylejeme do nej cesto a zatlačíme ho až na okraj formy.
    2.
  •       2. V miske zmiešame tvaroh, vanilkový cukor, citrónovú kôru, maizenu a nakoniec zľahka vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Tvarohovú zmes vylejeme na pripravené cesto a upečieme v rúre vyhriatej na 180°C. Pečieme približne 40 minút.
    3.
  •       3. V kastróle si rozohrejeme jahodový lekvár a zľahka doň vmiešame umyté jahody. Upečený koláč necháme vychladnúť, nakrájame ho na trojuholníky a pred podávaním polejeme horúcou jahodovou polevou.
 
 
 
  Tvarohový koláč s jahodami
 
 
 
 
2. Tvarohový mramorový zákusok
 

Suroviny na 30 porcií

CESTO:

 
  •   2 ks vajce
  •   1 hrnček Cukor kryštál
  •   1 hrnček mlieko
  •   2 hrnčeky polohrubá múka
  •   3/4 hrnčekov olej
  •   2 PL kakao
  •   1 ks kypriaci prášok
  •   1 ks vanilkový cukor
 

PLNKA:

 
  •   2 ks vajce
  •   1 ks vanilkový cukor
  •   1 hrnček práškový cukor
  •   500 g jemný tvaroh
  •   1 hrnček mlieko
  •   1 ks vanilkový puding
  •   hrstí hrozienka
  •   práškový cukor na posypanie
 
 
POSTUP:
  •    Používala som 2dl hrnček. Vajcia vyšľaháme s cukrom a za stáleho šľahania pridávame olej. Keď je dobré vyšľahané, pridáme ostatné suroviny na tmavé cesto a zľahka premiešame. Odoberieme si do hrnčeka na záver.
    2.
  •    V druhej miske si vyšľahame vajcia s cukrom, do vyšľahaného postupne zamiešame tvaroh a ostatné suroviny. Vznikne redšia konzistencia.
    3.
  •    Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme najprv tmavé cesto, rozotrieme na celý plech a naň pomaličky na celú plochu vylejeme tvarohové cesto. Potom z odobratého tmavého cesta na vrchu polejeme cik-cak a dáme upiecť.
    4.
  •    Koláč pečieme pri 200°C asi 30 min a potom teplotu znížime na 160 °C a dopečieme. Po upečení posypeme pr.cukrom.
  • Tvarohový mramorový zákusok

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
  •   2 balíčky vanilkový cukor
  •   1 KL citrónová kôra
  •   2 PL maizena
  •   4 PL kyslá smotana
  •   200 g jahody
  •   1 téglik jahodový lekvár